“Todos e todas no grupo nos esforzamos e nos reinventamos un pouco e, a verdade, saíu bastante ben”
O grupo Isaac Lema, formado por Subastas
Faraldo, Isaac Lema Pescaderías e Congelados la Naviera, é un
exemplo de que con traballo e esforzo todo é posible. E por iso se suman á
campaña “Queda co noso mar”, para contarnos como conseguiron saír
exitosos da crise do COVID-19 e como ven o futuro do sector pesqueiro. Unha
visión de futuro moi importante e moi a ter en conta a desta empresa, cuxas
premisas son a innovación e a calidade.
Moi atentos/as!
1.
Como vivistes no grupo a situación provocada
polo COVID-19? Como a vedes agora?
Cando
se decretou o Estado de Alarma o que fixemos foi mandar a traballar dende a
casa a toda a xente que non era imprescindible fisicamente na empresa.
Por
outro lado, como unha parte dos clientes correspóndese co sector da hostalaría
e esa xente si que parou, o que fixemos foi poñer máis esforzo nas áreas
comerciais (Carrefour, Alimerka, etc.) e nos mercados centrais, para recuperar
esa parte da venda que estabamos perdendo. Todo o equipo se esforzou moito, os
comerciais de conxelado recicláronse e venderon pescado fresco; a xente de
sala, que normalmente empaca pescados finos para restaurantes ou distribuidores
de restaurantes, púxose aos empaques de pescados para plataformas; os da
oficina estaban conectados dende moi cedo e nós mandabámoslle unha foto da
compra e xa entraban por remoto; o responsable de comunicación, durante o
confinamento, empezou a montar unha páxina de venta online para produtos nosos
como peixes do día, polbo da costa da ría sen aditivos nin auga, que xa está
lista e sairá estes días. Todos e todas no grupo nos esforzamos e nos
reinventamos un pouco e, a verdade, saíu bastante ben; perdemos un pouco de
facturación por todos eses clientes de restauración, pero foi unha porcentaxe
moi pequena con respecto ao ano pasado.
Agora
xa estamos na última fase e, aínda que unhas semanas traballouse máis e outras
menos, en ningún momento se parou de todo, nin fixemos ningún ERTE, nin
despedimos a ninguén. Aguantamos con toda a plantilla e a xente foi facendo o
imposible por traballar. Eu estou contento, dounos a todo o grupo unha boa
puntuación.
2.
Tivestes suficiente abastecemento de produto?
Houbo
un par de semanas nas que foi máis complicado, porque algúns barcos deixaron de
saír por medo a non poder vender nas lonxas. Na lonxa da Coruña, por exemplo,
só podía entrar un comprador cando normalmente entramos 4 ou 5 e os
recolledores; tampouco se podía retirar a mercadoría ata as 7 da mañá, e isto retrasaba
a preparación do peixe, a carga e a compra. Foron semanas algo complicadas. Nós
como compramos en moitas lonxas de por aquí, ao final, a falta que tiñamos
nunha emendabámola en outra.
Fomos
facendo todo o posible por traballar, sobre todo porque unha gran parte do
persoal ten familias que ao mellor estaban na casa con un ERTE e pedíannos
seguir traballando.
3.
Atopástesvos con problemas para poder
comercializalo? E con problemas de prezos?
Para
comercializar non, en algún momento tivemos algún problema en canto a compras,
recepcións e entregas, pero foron casos puntuais emendábeis.
En
prezos si que nos atopamos con diferenzas grandes. Na primeira semana de
confinamento, como todo isto era novo e había moita incerteza houbo días en que
moitos barcos pararon, porque tiñan medo de non vender nas lonxas, e o peixe
disparouse de prezos. Logo, a medida que se ía “normalizando” a situación, os
barcos comezaron a saír de novo, pero como unha parte do sector estaba cerrada,
os prezos caeron a un 50% do seu prezo real. Foron días nos que as empresas de
conxelados aproveitamso para conxelar, máis que nada para que os barcos
puideran sacar a mercancía e seguir saíndo.
4.
Notastes algún cambio nas tendencias de
consumo? Cales
foron as especies mais demandadas?
Un
cambio bastante grande. Non hai moitos meses, un rodaballo da costa do día de
6-8 quilos había pelexas por el e, chegamos ao confinamento e como hostalaría
estaba pechada e é quen soe comprar este tipo de peixes, ninguén os quería, non
había mercado para eles. Nós na lonxa compramos como empresa de frescos (Isaac
Lema Pescaderías) e vímonos obrigados a comprar este tipo de peixes a
prezos máis baixos do normal e a buscarlles mercado, porque os barcos que viñan
a vender á poxa, ao final, son clientes de todo o ano.
O
que fixemos foi venderllos a empresas que teñen peixerías de moito “caché”, que
teñen moi bo pescado, como Pescaderías Coruñesas de Madrid, Pescaderías Mayol
en Mallorca ou La Estrella en Málaga, para que eles o puideran vender ao corte
en lugar de como peza enteira. A verdade é que nos axudaron moito tamén, porque
son peixes que non se soen levar para o corte porque teñen moita merma ao
cortalo, pero fixeron un pequeno esforzo e nós tamén.
5.
Incrementouse o consumo de peixe conxelado fronte ao peixe
fresco?
Non sabería
dicirche, eu penso que estivo bastante igualado, porque en conxelados varios
distribuidores estiveron parados pero, por outro lado, algúns distribuidores
maioristas levaron máis mercadoría do habitual e collemos novos clientes; en canto a fresco, estaban parados os de
restauración, pero tamén levaron máis cantidade de pescado as áreas comerciais.
O que faltou nun lado aumentouse por outro.
6.
Como foi a situación en canto á exportación e
importación de peixe e marisco?
De
cara ao exterior a situación estivo moi mal, porque en Italia temos varios
clientes importantes e a situación estaban peor que aquí, entón vendemos moi
pouco. O mesmo con Francia e Portugal. Fixemos todo practicamente mercado
nacional.
7.
Como foi a vosa situación en canto a EPI’s e
medidas de seguridade?
Eu
penso que foi tan complicada coma a de todas as empresas. O problema máis
grande foi ter acceso a mascarillas, guantes e xeles ao principio. De feito, nas
primeiras semanas de confinamento, nós compramos mascarillas e dosificadores de
xel automáticos dos de poñer na parede; as mascarillas chegaron hai unhas
semanas e, os dosificadores, aínda están pendentes de chegar.
Nós
fomos resolvendo ben, por sorte, porque na fábrica xa usamos mascarillas e
guantes sempre, entón o que fixemos foi collelas de aí e levalas para o resto
das empresas. Tivemos un pouco de falta de guantes dos de látex, chegamos a
collelos do botiquín, tiramos de onde puidemos.
8.
Tedes algún protocolo establecido de cara á
“nova normalidade”?
Si,
en Congelados La Naviera temos unha bióloga de sala que é quen vai
marcando as pautas a seguir e a operativa de traballo nas tres empresas. Ela
estivo sempre na fábrica ou no porto controlando aos seus compañeiros e
compañeiras e repartindo os EPI’s.
9.
Cres que se adoptaron as medidas necesarias
para frear esta situación?
Eu,
sentíndoo moitísimo, diría que non. Creo que calquera empresa privada xestionou
mellor as súas posibilidades do que se xestionaron dende as institucións. Todo
o mundo foi adaptándose e buscando posibilidades de traballo e intentando que a
xente traballara dende a casa. O mesmo coas medidas de seguridade, fomos
buscando alternativas onde puidemos, xestionando o que tiñamos, facendo xeles
caseiros con alcohol, etc. E a xestión publica foi bastante inferior, ou polo
menos, é o que percibimos dende a empresa.
10.
Que cres que se podería facer para mellorar a situación?
Si
eu fora a persoa que tivera que tomar as medidas de seguridade, o que faría ao
principios de todo sería buscar a forma de que a xente tivera suficientes
víveres para estar confinada dúas semanas, sen ningún tipo de actividade e sen
saír a nada. Porque, se o virus tarta dúas semanas en aparecer, nesas dúas
semanas descubriríanse todos os casos. Algunhas persoas necesitarían ir ao
hospital e outras terían que confinarse ata estar ben, pero terías unha
solución sen ter que parar o país tres meses. É a miña maneira de velo dentro
da miña ignorancia, porque ao final, non son médico.
11.
Como a ves de cara a un futuro próximo?
Se
non se fai un control exhaustivo da poboación seguiremos tendo brotes. As
únicas opcións serían un confinamento total ou un control con test total.
En
tema económico, deberían darse máis facilidades ás empresas. Nós temos empresas
moi grandes que nos pediron aprazamentos en pagos mentres preparaban as liñas ICO.
O problema virá agora, porque as empresas usarán esa liquidez para pagar todo o
que teñen pendente destes meses, porque a seguridade social e os créditos seguíronse
pagando durante todo este tempo. Este ano debía ter 11 meses. Tampouco tiñan
que perdoar nada pero se ti tes unha hipoteca, podes pagar 11 mensualidades
este ano e en vez de acabar de pagala en novembro do 2035, acabas en decembro. Eu
creo que foi unha mala xestión.
12.
Cres que o COVID-19 pode marcar un antes e un
despois no funcionamento sector?
Sen
ningunha dúbida. Xa partindo da base de que o sector pesqueiro de aquí está moi
castigado, con todo isto houbo moitos barcos que non traballaron e moita xente
que amarrou. Neste país hai unha forza pesqueira enorme, moito máis que no
resto de países de Europa, en cambio reparten as cotas dunha forma que non ten
sentido. Eu coñezo xente con un barco de 25 metros, con 11-13 persoas a bordo e
con xente traballando tamén en terra (como persoal de ventas ou redeiras) e con
unha cota de pescada de 30.000 quilos ao ano, como moito. Bota contas, se o
prezo medio de venta pode ser duns 3-5 euros, o que están propoñendo é que un
barco desas características facture ao ano, como moito, uns 150.000 euros, non
dan nin para o gasóleo. Aínda encima, cada dous por tres, chega o barco ao peirao
e teñen inspectores, nós vemos iso a diario e non ten lóxica ningunha. Moitísima
xente ten os barcos á venda agora, ao ritmo que vamos penso que imos perder
moitísima frota.
13.
Como ves o futuro do sector?
Eu
vexo que nós temos unha empresa de pescado fresco; punteira; na que sempre
buscamos o máximo da calidade, de chegar o peixe á terra ás 3-4 de hoxe e mañá
ás 9 da mañá telo en calquera punto de España, de feito déronnos un premio por
isto, recoñecéronnos o mérito; sen embargo, o que vemos é que, ou nos
reciclamos cara un peixe de menos calidade e traemos produtos doutros puntos de
Europa ou de Marrocos, ou imos perder moita clientela por non poder atendela.
En
ocasións fíxonos falta pescado para algún evento grande e tivemos que comprala
fora, pero é que non é o mesmo e a xente quéixase, porque chega con 2 ou 3 días
de ruta e a calidade non é a mesma. En Noruega, por exemplo, presumen moito do
seu pescado e a nós non nos vale, porque a forma de traballalo deles é moi
diferente á forma de traballalo aquí. Aquí nun barco do día, o peixe chega a
bordo, ábrese, límpase, métese nunha caixa de plástico e automaticamente métese
nun frigorífico con xeo e frío, manipúlase ben, non se golpea e o peixe está
vivo. En cambio, neses países traballan distinto, eu non seo onde o gardan no
barco, pero golpéano moito e cando chega á terra vai dando rolos de maneira
automática por cintas pola nave. Cando colles ese peixe telo que coller con
catro mans porque non se aguanta, o de aquí cóllelo con unha man e aguanta
dereito, porque non perde a dureza da morte.
Veste
impotente porque se os barcos de aquí non poden pescalo polas cotas que teñen,
tes que traelo de outro sitio, pero de outro sitio non nos vale. En Isaac Lema Pescaderías imos perder
mercado seguro, porque non imos ter o produto que necesitamos, de feito, a idea
de montar Congelados La Naviera foi por iso, para poder comprar produto
bo, do día, conxelalo e vendelo durante todo o ano. Fixemos agora unha liña de
polbo da ría do día por todo iso, empezamos a comprar algunha partida de polbo
para conxelar e ter nós, os/as empregados/as e as familias, e un día
plantexámonos facelo de cara ao mercado e démoslle unhas pezas a probar a
varios clientes e encantoulle a todo o mundo. A moita xente ata lle explicamos
como cociñalo: aquí as avoas méteno 20 minutos a ferver e logo apagan e déixano
dentro da auga outros 20 minutos, sae espectacular. Entón estamos seguindo esta
liña, polbo da ría que lle compramos a barcos que traballan con nós e o levamos
directamente a limpar e conxelar. Queremos que sexa un produto de calidade, sen
químicas nin auga, un produto natural, que a xente poida comprar con confianza
e a un prezo igual.
14.
En canto ao futuro do sector, cres que podemos
falar dun sector pesqueiro 5.0?
Eu
penso que si, por exemplo, a administración obrigou aos barcos a poñerse un
pouco ao día en tecnoloxía, xa levan programas a bordo para saber onde están e
as capturas que fan e tamén foron metendo mellores ondas, radares, etc. E en
canto á venda de pescado online, é máis difícil, porque á xente gústalle ir ao
mercado e que o seu peixeiro ou peixeira de confianza lle aconselle, pero con
esta situación si que é verdade que aumentou a venda online e a xente foise
atrevendo máis. Eu penso que para nós non vai a ser unha canle de venta
importante, porque nos diriximos máis a maioristas, facémolo máis ben para ter
presenza online e que a xente nos coñeza. Pero si que penso que para outras
moitas empresas pode ser un mercado en auxe agora mesmo e importante a ter en
conta.
15.
E xa para rematar, hai algo que quixeras
comentar en especial?
Este
é un mercado moi bonito e no que podes reinventarte cada día. Nós sempre
estamos buscando novos proxectos. Agora estamos montando unha empresa en África
para buscar produtos de alí que nos interesen vender aquí e, ao mesmo tempo, poder
conxelar peixes de aquí para vender alí cando hai baixóns no mercado.
Tamén
dicir que é moi importante valorar o produto e todo o que temos aquí. Eu cando
viaxo a fóra fágoo sempre por traballo, pero cando teño vacacións gústame
quedar por aquí e seguir descubrindo as marabillas que temos en canto a
gastronomía, paisaxes, pobos, xente, etc.
Comentarios
Publicar un comentario