“No noso caso hai tres ERTE´s aprobados. Pedíronse porque non hai EPI´s suficientes. De feito, vén agora a campaña e dous que están parados vana a perder por isto”





A seguinte persoa que se suma á campaña “Queda na casa, queda co noso mar” é Alejandro Pérez, patrón maior da Cofradía de Sada. Alejandro, coméntanos nesta entrevista os impedimentos cos que se están a atopar para saír ao mar, ante a situación provocada polo COVID-19.
A piques de comezar a campaña da anchoa, vense con moita dificultade para conseguir todos os materias necesarios, situación que os levou a solicitar tres ERTE.

1.       Cal é a situación actual do sector? E a vosa en concreto? Como cres que afectou o COVID-19 ao sector?
Cos impedimentos normais da situación: carencia de materiais e dificultade para conseguilos, non hai todos os necesarios. No noso en caso en particular, que imos á campaña da anchoa, cústanos moitísimo atopar medio de transporte de volta á casa. Antes nunha furgoneta  entrabamos seis ou sete e, agora, non podemos ir máis de tres, polo que hai que conseguir o triplo de furgonetas, co seu correspondente incremento nos gastos. O mesmo para reparacións, porque os talleres están abertos só para as urxencias. A maiores, por exemplo, non se están facendo os recoñecementos médicos e, para nós, é un problema, porque sen el non se pode embarcar.
Todo isto nunha situación na que a venda de peixe está aí aí... Non sei como irá esta campaña.

2.       Tedes algún caso de contaxio por COVID-19?
Non, por sorte nada. Tivemos un mozo que estivo en contacto cun enfermo de COVID, pero fixo a corentena e pasouna sen problema. Isto foi xa hai un mes. A verdade é que non pasou nada. Nós estamos a saír ao mar igual.

3.       Que medidas estades a adoptar para evitar os contaxios?
No noso caso cumprimos en todo o posible as medidas de seguridade recomendadas. Por exemplo, nas descargas para a nova campaña, xa estamos informados das novas directrices a seguir. Evidentemente, non é fácil, pero agora as descargas fanas só dúas persoas. Nas lonxas, por suposto, non entras sen máscaras nin luvas.

4.       En canto ás EPI´s, como é a situación para vos? Utilizades a diario, tedes dispoñibilidade, tedes falta, etc.?
Agora mesmo temos, para preparar esta campaña, temos. Pero temos porque estivemos a coller provisións polas ferraxerías, as farmacias, etc. Temos lixivia, temos luvas, máscaras para traballar e mesmo lentes. De feito, agora por fin conseguimos o termómetro de infravermellos para medir a temperatura aos mariñeiros á entrada do traballo. En cando ao distanciamento, pois... mais ou menos.

5.       Que apoio e información estades a recibir dende as institucións?
O outro día chegáronnos máscaras á casa na que vendemos e á cofradía, pero foron as primeiras. Nós tivemos que conseguilas como puidemos: compramos algunhas, pedimos outras e mesmo tivemos doazóns de máscaras feitas con impresoras 3D dun grupo de aquí.

6.       Estades a recibir algunha axuda de apoio a actividade dende estes? Axudas económicas?
Nada en especial ademais dos ERTEs. Nós preferimos saír a traballar que meternos en axudas ou créditos. Endebedarse non é a maneira, o que se necesita é que as campañas funcionen ben.

7.       Que cres que se podería facer diferente/mellor ou deixar de facer para mellorar a vosa situación?
O ideal sería ter máis EPI’s e non ter que endebedarse.

8.       Tivestes que solicitar ou facer algún ERTE? Rexeitaron algún? Por que?
No noso caso hai tres ERTE´s aprobados. Pedíronse porque non hai  EPI´s suficientes. De feito, vén agora a campaña e dous que están parados vana a perder por isto.  Tamén hai xente que pertence a un grupo de risco, ten medo a vir traballar e pide non vir, é totalmente entendible.

9.       Hai medo entre a tripulación?
Si, a xente está saíndo a faenar con medo, por non ter as medidas de protección suficientes.

10.   Estades a atoparvos con problemas para poder comercializar o produto?
Para escaseza que houbo ata agora, non se notou que subise o prezo, de feito, a nós non nos variou moito. O noso peixe é máis de cerco. Traballamos con especies peláxicas, a sardiña agora está pechada, pero xurelo, cabala e especies que, aínda que van para o fresco, non son especies que adoitan ir para restaurantes, utilízase máis para conxelar ou para  carnada. Onde se notou moito a baixada foi en todo o peixe que ía para restauración.

11.   Cal é o peixe que está a ter máis saída nesta época? E cal era o habitual neste período do ano?
Nós seguimos cos mesmos ritmos, máis ou menos. O noso peixe é peláxico e, neste caso, non varía moito.

12.   Como vos está a afectar a redución no prezo do peixe? Afecta a todas as especies?
Como dicía, no noso caso non afecta demasiado. Onde se está a notar moito e no peixe que vai para restauración, e nós non temos baixada directa por esta situación, é un peixe diferente. Veremos a ver como vai esta campaña que comezamos hoxe, a da anchoa. Logo xa temos a campaña da sardiña, que comeza en maio, e esta si que é case todo para fresco, xa depende máis do tirón da xente para vender.

13.   Entendendo as perdas que supón está situación para o sector, como vos afecta no voso caso en concreto? Compensa saír para afrontar gastos?
A época do ano, á marxe da campaña da cabala ou da anchoa, non é a época máis forte para estas especies, así que si, aínda que a venda non sexa moi alta, se vas pescando algo e mantés o prezo, interesa saír. Por dicilo dalgunha maneira, pódese ir tirando.

14.   De seguir nesta situación, de que maneira vai a afectar ao subministro de peixe no mercado?
Eu supoño que seguiremos tendo peixe. A ver como collen as fábricas esta campaña que vén, como fan coa distribución que teñen. Porque, por exemplo, un mercado bo para a anchoa é, ou era, Italia. De todos os xeitos, xa empezamos con cotas máis pequenas respecto a outros anos, para non ir enchendo con tanta cantidade o mercado e que non se sature.

15.   Como cres que evolucionará a situación nun futuro próximo?
Pois eu creo que de momento isto vai manterse así bastante tempo, polo menos ata despois do verán. Está á volta da esquina e como vai ir abrindo gradualmente... A verdade é que non sabería dicir agora mesmo outro punto.

16.   Hai algunha medida ou punto que che gustaría facer dende xa, de cara a mellorar o traballo na vosa cofradía?
A básica para nós é o acceso ás EPÍ´s, para que a xente poida estar protexida e traballar tranquila e con seguridade. Esa é a base principal e o máis importante para nós agora mesmo. A partir de aí, o que sexa...

17.   Cres que está a cambiar a forma en que a xente ve o sector pesqueiro?
Normalmente cando hai agradecementos, a nós nunca se nos nomea, somos os últimos da cadea, pero non pasa nada... Todos os apoios son bos e reconfortantes. Pero é certo que cando saes, ves todos os agradecementos e non falan de ti, botas de menos que se acorden de ti. Ao fin e ao cabo, consumir proteínas tamén é importante, non? (Risas)

Alejandro remata a súa entrevista transmitindo unha mensaxe de axuda ao sector: “noso caso, unha axuda para aprazar o pago non é a solución. A solución sería subir algunha cota que é moi reducida e poder pescar máis. Isto axudaríanos a facturar máis e levar mellor esta situación, por suposto, sempre tendo coidado e facéndoo de maneira sostible e coherente. Este é o meu punto de vista. Polo demais, é un problema de todos e todas, por iso temos que achegar o noso gran de area para que se solucione canto antes. O/a que teña que ir traballar que traballe e o/a que teña que quedarse na casa quede”.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Enmalle Studio

En marcha los nuevos proyectos para la convocatoria 2025

Éxito rotundo na convocatoria de axudas 2024