O GALP Golfo Ártabro Sur lanza, xunto a todos os GALP de Galicia, a campaña #QuedaCoNosoMar para visibilizar o labor da xente do mar ante o Covid-19
Esta iniciativa achega valoracións e datos de
primeira man sobre a importancia económica e social do sector e a situación por
provincias galegas.
O sector solicita á cidadanía que manteña o
seu consumo de produtos do mar e así garantir o emprego dunhas 100.000 persoas
e o 2% da riqueza galega.
Sada, 21 de abril de 2020.- O GALP Ártabro
Sur vén de lanzar, xunto ao resto de GALP de Galicia, a campaña “Queda na
casa, queda co noso mar”, que utiliza o cancelo #QuedaCoNosoMar,
para visibilizar o labor da xente do mar ante a situación provocada polo
coronavirus Covid-19.
A iniciativa achega información de primeira man sobre a importancia que
ten o traballo do sector, tanto a nivel económico e social. Para iso, o GALP
achega diversas voces para reflectir as valoracións e testemuñas procedentes
das distintas actividades do mar (pesca extractiva, acuicultura, marisqueo a
pé, comercios, etc.).
Entre esas voces destaca a do presidente da Federación Galega de
Confrarías, José Antonio Pérez, que recoñece que “son días moi
complicados” para o sector, do que viven directamente 22.000 persoas
na nosa comunidade. Sinala que desde a Federación traballan para defender “a
importancia que o consumo de produtos do mar ten para a sociedade”, así
como as características particulares que existen entre as distintas actividades
do mar, como poden ser a pesca e o marisqueo.
Pola súa banda, o presidente da Federación Nacional de Cofradías de
Pescadores, Basilio Otero, asegura que desde o inicio do estado do alarma o
sector do mar, tanto en Galicia como no resto de España, “reduciu en gran
medida a súa actividade, con paróns de ata o 70% da frota nalgunhas
autonomías”, provocado pola necesidade de equipos de protección individuais
(EPIs), a caída da demanda doméstica e o peche da canle Horeca (hostalaría e
restauración).
Porén, Otero destaca “a valentía” da xente do mar que, a pesar da
menor actividade, continuou traballando para garantir a subministración de
produtos á cidadanía. Basilio Otero considera que tanto o peixe como
marisco son alimentos que deben chegar aos fogares debido “ao seu alto valor
nutricional e enerxético”.
Situación por provincias galegas
En Lugo, Basilio Otero, presidente da Federación Provincial de
Confrarías, asegura que a situación “é distinta
respecto ao resto de Galicia” debido ás súas características propias, con
sobre todo pesca de altura, baixura e moi pouco marisqueo, e tamén á maior
duración da campaña da cabala. Isto, sumado a unha lixeira suba dos prezos e do
consumo durante a Semana Santa, fixo que a situación se normalizara un pouco,
pero “aínda queda moito que recuperar”, engade.
Na provincia da Coruña, a situación varía en
función da confraría, pero en xeral estanse establecendo quendas de saídas
ao mar, xa que debido ao descenso da demanda, non é preciso que toda a
frota estea en activo. O presidente da Federación Provincial de Confrarías
da Coruña, Daniel Formoso, pide á cidadanía que non deixe de consumir
produtos do mar, “xa que a súa venda non só mantén os empregos directos, senón
a toda unha cadea, entre a que hai empresas conserveiras, depuradoras ou
transportistas”. Ademais, reclama “compensacións” para as persoas que
tiveron que parar para cumprir co decreto de estado de alarma e para as que
teñen que vender o produto “con caídas de prezos de entre o 50 e o 85%”.
En Pontevedra a maior parte da actividade de marisqueo está paralizada
e tanto a pesca artesanal como as lonxas funcionan ao 60% ou 70% da súa
actividade habitual, como destaca Javier Martínez, secretario da Federación
Provincial de Confrarías de Pontevedra. Destaca o labor da xente do mar,
que “é un dos colectivos que primeiro se sensibiliza” cunha situación
como a provocada pola pandemia do Covid-19. Martínez indica que, “á parte do
aspecto económico, a xente do mar tamén está preocupada polo abastecemento á
cidadanía”, de aí que reivindique unha maior atención ás inquedanzas do sector,
especialmente das mariscadoras.
Situación no Golfo Ártabro Sur
Pola súa banda, o presidente do GALP Ártabro Sur, Alberto L. Castro,
pon de manifesto a importancia que ten o sector pesqueiro no Golfo Ártabro,
“non podemos olvidar que a nosa zona é unha das mais importantes de Galicia,
non só pola pesca extractiva, senón pola cantidade de empresas que están a
traballar vencelladas ao sector: transformadoras, ultraconxeladoras,
conserveiras, etc.”. Aconsella que “a ciudadanía apoie co consumo de peixe en
xeral”, e resalta a necesidade: “a dispoñibilidade dos EPIs para toda a flota
para poder traballar de manera segura nesta situación”.
Un sector que emprega a máis de 100.000
persoas
A pesca, o marisqueo, a acuicultura mariña e o sector transformador dos
produtos do mar dan traballo na nosa comunidade a máis de 100.000 persoas de
forma directa ou indirecta, e xeran unha riqueza superior aos 1.100
millóns de euros, o que representa o 2% da riqueza de Galicia (PIB),
segundo datos da Consellería do Mar da Xunta de Galicia.
Esta importancia da pesca é moi superior nalgúns municipios costeiros, onde a actividade extractiva, acuícola e transformadora son claves na
economía local. Isto acontece nun de cada cinco concellos costeiros,
onde o peso deste sector achega máis do 10% do seu PIB.
En 2019, nas lonxas e centros de venda de
Galicia comercializáronse máis de 158.000 toneladas de produtos da pesca
que supuxeron unha facturación de case 470 millóns de euros, segundo o
Anuario de Pesca 2019.
O sector do mar non só é un piar estratéxico para a economía galega,
senón que é a actividade produtiva máis característica da Galicia diante da
economía europea.
Comentarios
Publicar un comentario