“Non podemos parar de ir ao mar, que comería a xente?”
Dende
o GALP Golfo Ártabro Sur quixeron entrevistar aos catro patróns maiores das Confrarías
de Pescadores de Lorbé, Mera, Sada e Coruña; para que todos e todas poidamos
coñecer de primeira man como están a vivir dende o sector pesqueiro a situación
provocada polo COVID-19.
Cal é a situación actual do sector? E a
vosa en concreto?
Alejandro Pérez, patrón maior de Sada,
coméntanos que eles van á campaña da anchoa e élles moi difícil conseguir todos
os materias necesarios e, sobre todo, atopar medio de transporte de volta á
casa: “antes nunha furgoneta entrabamos
seis ou sete e, agora, non podemos ir máis de tres, polo que hai que conseguir
o triplo de furgonetas, co seu correspondente incremento nos gastos”.
Pola súa parte, Francisco Neira, patrón
maior en Mera, dinos que para a súa confraría a diferencia a como estaba é
grande, porque os prezos están pola metade: “afecta sobre todo nos ingresos,
porque baixou moito o número de compradores. Unha parte importante dos nosos
compradores traballan no sector da restauración, e con este sector cerrado,
perdemos moita demanda.”
Emilio Méndez, patrón maior da confraría
de Lorbé comenta que para eles, en artes menores, a situación actual non é boa,
pero tampouco é mala: “nós seguimos a traballar coma de costume. Afectar
afectounos nos prezos, porque o peixe non vale o que tiña que valer, pero da
para ir cubrindo gastos.”
Tamén contamos coa opinión de Felipe
Canosa, patrón maior da Coruña: “nós estamos traballando máis ou menos dentro
do normal. Hai incidencias porque hai unha parte da frota que non está indo ao
mar e temos recursos parados. Onde máis o notamos é na lonxa.”
Que medidas estades a adoptar para evitar
contaxios?
A: “intentamos cumprir as medidas de
seguridade recomendadas. Evidentemente, non é fácil. Agora as descargas fanas
só dous e nas lonxas, por suposto, non entramos sen máscaras nin guantes”.
E: “temos mascarillas e guantes, bueno con
guantes xa solemos traballar, pero a parte do guante co que traballamos
habitualmente agora temos tamén os guantes de plástico que poñemos cando
acabamos a faena cambiamos os guantes. A medida da distancia énos moi difícil
cumprila, hai manobras nas que temos que acercarnos.”
Estades a recibir algunha axuda de apoio a
actividade dende as Institucións?
A: “o outro día chegáronnos máscaras á
casa na que vendemos e á cofradía, pero foron as primeiras. Nós tivemos que
conseguilas como puidemos: compramos algunhas, pedimos outros e mesmo tivemos
doazóns de máscaras feitas con impresoras 3D dun grupo de aquí. Logo nada en
especial ademais dos ERTE’s, nós preferimos saír a traballar que meternos en
axudas ou créditos”.
Fr: “a administración fará o que pode
nestes casos claro, tampouco é fácil para eles. Envían mascarillas e
información polo correo das cofradías tamén mandan moita. Axudas económicas que
eu saiba o do ERTE e unha do FEMP. Moito papeleo e non sabes cando vas cobrar.
Agora mesmo, que eu saiba, non temos nada asegurado.”
E: “a Xunta de Galicia tróuxonos o outro
día á confraría uns paquetiños de mascarillas para repartir, non son moitos
porque duran poucas horas, pero bueno, se lle fan mais falta aos sanitarios que
llas dean. Tamén temos o ERTE, outro tipo de axudas que eu saiba no, falase de
que o IVA nolo van a retrasar e que Portos de Galicia creo que tamén quere
aprazar os pagos das chabolas, pero aprazar e nada máis.“
Como está sendo a venda do peixe na
situación actual? Estades a atoparvos con problemas para comercializar o
produto?
A:
“para escaseza que houbo ata agora, non se notou que subise o prezo, de feito,
a nós non nos variou moito. O noso peixe é máis de cerco. Traballamos con especies peláxicas, a
sardiña agora está pechada, pero xurelo, cabala e especies que, aínda que van
para o fresco, non son especies que adoitan ir para restaurantes, utilízase
máis para conxelar ou para carnada. Onde
se notou moito a baixada foi en todo o peixe que ía para restauración.”
E: “nós
vendemos na Lonxa da Coruña e si que é un pouquiño máis difícil. Porque antes
ti deixabas o peixe, chegaban os compradores e miraban todo o peixe, agora
teñen que comprar po teléfono, a vendedora ten que chamar aos clientes e
venderlle sen ver o peixe e non é o mesmo comprar o peixe véndoo que sen velo,
se cadra non te arriscas a pagar tanto. Tamén axuda que nesta arte coa que
andamos nós collemos, coma quen di, de todas as clases de peixes, entón non nos
afecta tanto.“
Fe: “os prezos modificáronse á baixa e na
lonxa non se traballa con normalidade, as ventas son máis difíciles. Ao estar
pechada hostalaría os peixes finos (rodaballo, lenguado, etc.) e os mariscos
non llos vendes a nadie, entón iso ata que a hostalaría arranque vai estar
parado. Os mariscadores de a pé están parados porque non hai posibilidade de
venda. O marisqueo, a Ría e a agrupación de percebes e de poliquetos están 100%
afectados. E tamén os peixes mais caros.”
De
seguir nesta situación, de que maneira vai a afectar ao subministro de peixe no
mercado?
Fr: “o barco vai ao mar e seguirá indo, así
que, peixe vai haber. A xente pode comer peixe fresco tranquila, que sen él non
ha quedar.”
Fe: “Si, para que non estivera asegurado o
Goberno tiña que paralizar a frota, e non podemos parar de ir ao mar, que
comería a xente? Os primeiros días comeriamos as conservas, pero así que se
acabaran?”
Como cres que evolucionará a situación nun
futuro próximo?
Fr: “Eu penso que nos vai costar moito
remontar, polo menos a nós. Penso que vai vir o peor, porque se di que
hostalaría vai ser o último que abra e, se non abren os restaurantes, nós imos
seguir sen compradores. Aínda cando abran, a xente ten que saír e, se non ten
cartos, non o vai facer. Non ten boa pinta, a situación non é cómoda e vai
costar.”
E: “penso que o vamos a ter moi crudo,
porque hai moita xente metida no paro e isto é unha cadea: se non hai traballo,
non hai diñeiro e, se non hai diñeiro, non se gasta.“
E
para rematar, que che gustaría engadir ou comentarnos? Agora que a xente de a
pé ten a oportunidade de escoitar a alguén dende dentro do sector?
A: “no noso caso, unha axuda para aprazar o pago non é a solución. A
solución sería subir algunha cota que é moi reducida e poder pescar máis. Isto
axudaríanos a facturar máis e levar mellor esta situación, por suposto, sempre
tendo coidado e facéndoo de maneira sostible e coherente. Este é o meu punto de
vista. Polo demais, é un problema de todos e todas, por iso temos que achegar o
noso gran de area para que se solucione canto antes. O/a que teña que ir
traballar que traballe e o/a que teña que quedarse na casa quede.”
F: “os mariñeiros fixemos un esforzo moi grande, fomos ao mar con
unhas condicións que non eran as máis axeitadas para que á xente non lle
faltara o peixe fresco, e non lle vai faltar! Gustaríanos que valoren isto e o
paguen un pouco máis. Non me refiro á xente de a pé, que ao final fai o que
pode, tampouco creo que estean para tirar cohetes; refírome a praceiras e
exportadores, todos eses si que podían facer un pouco máis e pagalo máis. Á
xente de a pé unicamente dicirlles que non tiren tanto de peixe conxelado ou
marroquí, os marroquís non nos dan nada, quen dá é a xente de aquí que vai ao
mar buscar o peixe.”
E: “debíanlle
de dar importancia, xa non só ao sector pesqueiro, senón tamén á agricultura ou
á gandería. A nós que nos axudaría moito? Agora xa me dirixo aos políticos,
máis cota de peixe. Se houbera máis, facturabas moito máis diñeiro ao ano e
movíanse máis postos de traballo. E xa non falo de agora co que está
pasando, que isto xa ven de antes.”
Fe: “A
ver si remontamos esta situación. Solo dicirlles a todos e todas (eu incluído)
que, despois de que isto comece a abrirse, que intentemos apoiar aos noso
sectores nacionais, do que sexan. Se podo comprar uns zapatos na zapatería do
barrio, non vou a unha gran área. Se hai peixe, carne, froita e patacas de
aquí, hai que consumir o produto de aquí. Temos que apoiarnos uns aos outros.”
Comentarios
Publicar un comentario