“Nós somos traballadores do réxime especial do mar, traballamos nese sector, entón, non entendo por que veñen axudas da Unión Europea para traballadores do mar e se nos exclúe”
Unha visión moi
diferente para “Queda na casa, queda co noso mar” é a de Andrés
Pena, presidente da Agrupación de Mariscadores da Ría do Burgo, un colectivo
que leva sen traballar dende que comezou o estado de alarma e que, para máis,
se atopan excluídos das axudas da Unión Europea para traballadores e
traballadoras do mar.
A isto súmanse
outros problemas que o sector xa viña arrastrando, pois levan moitos anos
loitando polo dragado da Ría do Burgo, parado ante a situación de crise
provocada polo COVID-19: “o dragado fainos moita falla, estamos traballando ao 18% da
capacidade, a Ría do Burgo necesita unha rexeneración xa” comenta Andrés, quen
tamén nos comenta que, de seguir nesta situación, os mariscadores da Ría do Burgo
rematarán desaparecendo.
1.
Como vedes a situación actual do sector
pesqueiro? E a vosa situación en concreto?
Eu podo
falar da nosa situación. Agora mesmo estamos sen traballar por culpa da
situación creada polo coronavirus. Con hoteis, restaurantes e bares cerrados...
quen nos quere o marisco? Ninguén. Nós temos un só comprador que depende de
vender o produto directamente a este tipo de locais. É certo que acaban de
abrir as terrazas e na fase 2 van ir abrindo os locais co 50% de aforo, pero eu
non creo que iso chegue. Ao principio non vai ter moita saída o marisco, creo
que a cousa vai tardar en normalizarse. Entón nós estamos na casa.
2.
Cal foi o nivel de actividade durante o
confinamento? Como influíu nos ingresos?
Nós
paramos de traballar o día 13 de marzo, xusto un día antes de que o Goberno
anunciara o estado de alarma, e levamos todo este tempo sen traballar, confinámonos
eses dous meses. Agora parece que comezan a abrir algunhas cousas de novo, pero
para nós, é o que che comentaba, ata que se normalice un pouco a situación e o
noso comprador teña saída para o marisco, non creo que cambie a situación.
Tampouco é
que estivésemos ganando moito, porque a ría está moi mal e cada vez hai menos
ingresos, pero estando na casa aínda hai menos. Solicitamos a axuda por cese de
actividade para autónomos e esperamos que veña aprobada, porque levamos dous
meses sen traballar, por agora, e a xente ten que pagar igualmente o seguro, a
hipoteca, a luz e a auga... Estamos fastidiados e, o peor de todo, é a
incerteza de non saber cando imos empezar outra vez.
3.
Houbo diferencia entre distintos tipos de
marisqueo?
Eu creo
que está todo o mundo máis ou menos igual. Nós extraemos moluscos (ameixa,
berberecho, etc.). Penso que algunhas rías, pola zona de Arousa e ás que lles
compraba algún parque, algo si que traballaron, pero moi poucas e foron moi
poucos días. Eu penso que, a nivel Galicia, está todo o mundo parado, o que é o
marisqueo, despois o da pesca de altura ou percebeiros xa non sei.
4.
Como cres que afectou o COVID-19 ao sector? E
como está avanzando a situación?
De momento
estamos na fase 1, eu vexo que vai moi lento. Creo que o confinamento fixo
efecto, tivo os seus resultados en canto a número de contaxios e mortes. Pero
aínda temos moito que seguir loitando e agora vai ser máis difícil, porque vai
abrindo todo e hai máis riscos. Eu espero que a xente sexa responsable. Hai que
ser conscientes e ter cabeza para seguir mellorando, se hai un rebrote sería
moi malo para todos.
5.
Estades a atoparvos con problemas para poder
comercializar o produto? E con problemas de prezos?
Claro, nós
agora o maior problema que temos é que, aínda que quixeramos ir á ría, non
teríamos a quen venderlle o produto. Xa fai moitos anos que temos só un
comprador que distribúe o marisco a restaurante e bares, pero se estes están
pechados, a quen se llo vende? Entón el xa non nolo quere, é normal. Mentres a
hostalaría non avance, nós tampouco.
En condicións normais, este mes é bastante bo,
os peores meses sempre son xaneiro e febreiro, pero para todo, non só para a
pesca. En marzo comeza a recuperar algo o prezo e, en Semana Santa, xa sube. Agora
mesmo xa estaríamos ben, só que pasou isto e estamos parados. Dentro do pouco
produto que hai, o que se está vendendo está máis ou menos igual en prezo. Estas
rías que che comentaba que foron uns días traballar, pillaron ameixa xapónica e
vendérona un euro ou dous máis baixa, está ben. Eu confío en que cando abra
estea mais ou menos igual. Se te fixas, alimentación está aínda máis cara, ti vas
a comprar peixe e está case tanto ou máis caro ca antes.
6.
Notastes ou seguides notando medo ante a
situación?
Eu creo
que esta situación non nos vai favorecer nada aos mariscadores. Hai moita
incerteza, porque non sabemos cando imos volver a traballar, cando volvamos non
sabemos se o produto vai ter saída, se baixará o prezo... Son moitas cousas. E
a iso súmalle a posibilidade de volver para atrás, que oxalá que non!
7.
Atopadesvos con problemas para cumprir coas
medidas de seguridade?
Nós non
fomos a traballar aínda dende que comezou isto, non sabería dicirche. Sei que
no punto de venta e na embarcación pois teriamos que usar mascarillas, porque
estamos todos xuntos, e tamén habería que mirar de separarse, aínda que na
embarcación é difícil porque son pequenas. Despois na ría creo que non habería
moito problema, porque aí a xente anda moi espallada, hai cancha de sobra para
estar separado.
8.
Tivestes algún caso?
Non cho
podo asegurar porque non estiven con eles, só falamos por teléfono. Que eu
saiba non.
9.
Que
información, apoio e axuda recibistes e estades a recibir desde as institucións?
Eu que
quedei bastante decepcionado co tema das axudas europeas a verdade. Son unhas
axudas para o sector do mar, polo tanto, pensaba que iamos entrar, de feito,
nun principio viña que entrariamos tanto percebeiros como mariscadores. Ao
final mandaron un fax á Federación de Cofradías conforme o marisqueo non
entraba nestas axudas.
Entón solicitamos
as axudas por cese de actividade para autónomos, unhas que che dan se tes unhas
perdas superiores ao 75%. Supoño que nos virá aprobada pero aínda non sabemos
nada.
En marzo
non a puidemos solicitar porque fomos traballar algún día, pero agora,
solicitamos a de abril porque si que non fomos traballar nada, ou sexa, temos
perdas do 100%. E imaxino que a de maio teremos que volver a solicitala, porque
chegados xa a este punto, a traballar non creo que poidamos ir.
10.
Que cres que se podería facer diferente/mellor
ou deixar de facer para mellorar a vosa situación?
A min
estráñame o das axudas europeas. Nós somos traballadores do réxime especial do mar,
traballamos nese sector, entón, non entendo por que veñen axudas da Unión Europea
para traballadores do mar e se nos exclúe. Entra a pesca de altura e a acuicultura,
e nós non. Estou bastante decepcionado con este tema.
Por outro
lado tamén está o tema do dragado da ría. Xusto antes de que isto comezara,
tiñamos o dragado da ría a punto de caramelo, estaba practicamente rematado e
non creo que nos favoreza en nada isto. O dragado fainos moita falla, estamos
traballando ao 18% da capacidade, a Ría do Burgo necesita unha rexeneración xa.
11.
Como cres que evolucionará a situación nun
futuro próximo?
Eu o
futuro, para nós, o vexo moi mal. A Ría do Burgo cada vez está peor e levamos pelexando
por isto moitísimos anos e, xusto agora que tiñamos case todo listo, xa estaba
o proxecto rematado, tan só faltaba poñelo no BOE e comezar a obra, ven xusto
ven esta pandemia. Oxalá siga para adiante todo, pero eu o dubido bastante,
porque agora mesmo priorizarán outras cousas. Sen embargo, nós estamos
afogados, dependemos moito do dragado. Imaxínate que agora non chegamos a 100
mariscadores, somos 60 mariscadores de a pé e uns 30 e algo nas lanchas; pero no
ano 2.000 eramos uns 300 mariscadores e, nos anos 80, eramos uns 2.000. Imos
mermando, imaxina dentro de dez anos, seremos menos, ou desaparecemos
directamente, porque a ría está inservible, non ten moito lodo e o marisco non
se cría, non ten capacidade para reproducirse. Entón, non se lle poden dar
carnés á xente para que veña mariscar, se se xubila un non podemos meter a
outro porque non hai produto, houbo xente que o deixou porque tiña perdas. Cada
ano faise un estudo para saber canto recurso hai e para cantas persoas, se hai
recurso para 50 persoas, non podes poñer 70, porque entón en vez de traballar
un ano, en oito meses acabamos o de todo o ano. Se a ría estivera ben igual podiamos
ser máis.
12.
Cres que está a cambiar a forma en que a xente
ve o sector pesqueiro?
Eu case
diría que non, é a miña opinión.
Andrés,
para rematar, coméntanos que, aínda que el está a falar polo meu colectivo,
agora mesmo hai moita xente pasándoo moi mal e debemos ser solidarios e pensar
en todos e todas: “Nós estamos fatal, levamos dous meses sen
cobrar un duro, pero coma nós está moita xente. Autónomos, tendas, bares...
Oxalá isto se recupere canto antes para todos e todas, porque uns tiramos polos
outros. Se vai ben o restaurante, vou ir ben eu e tamén o que lle leva a carne
e todos os demais.”
Comentarios
Publicar un comentario